Volkswagen Bedrijfsvoertuigen

De allrounder voor weg en terrein werd in Duitsland en Australië ontworpen en ontwikkeld en loopt in Zuid-Afrika van de band. Een hoogwaardige pick-up voor Australië en Nieuw-Zeeland, verscheidene landen in Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Charismatisch en doordacht design. Een doordachte uitrusting, ruim twintig nieuwe rijhulpsystemen, mobiele online diensten, efficiënte en tegelijk koppelrijke motoren, twee vierwielaandrijvingen, op maat gemaakte accessoires en het heldere design-DNA van Volkswagen maken de nieuwe Amarok tot een van de meest veelzijdige en evenwichtige pick-ups ter wereld. Slagzin: ‘No matter what’. De hoogwaardige pick-up wordt eind dit jaar in de eerste landen gelanceerd.

Van de eerste Amarok-generatie wist Volkswagen Bedrijfsvoertuigen (VWCV) ruim 830.000 exemplaren te verkopen in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Afrika, Noord-Azië en Zuid- en Centraal-Amerika. Nu is de tijd rijp voor de tweede generatie. Alles is nieuw, maar het Volkswagen-design laat geen twijfel bestaan over zijn afkomst. Dit is een Amarok. Hij is groter, krachtiger, atletischer en charismatischer. “Voor de nieuwe generatie hebben we het archetypische design van de Amarok ingrijpend gewijzigd. Hij oogt ontegensprekelijk expressiever en indrukwekkender”, aldus Albert Kirzinger, Head of Design bij Volkswagen Bedrijfsvoertuigen. Een statement op zich is de neus van de pick-up, die zal worden aangeboden in de uitrustingsniveaus Amarok, Life en Style alsook in de topversie Aventura (exclusieve stijl). Opvallend: de rechte en erg verticale motorkap met onmiskenbaar Volkswagen-DNA. Hetzelfde geldt voor de stangen die horizontaal over het radiatorrooster lopen, met de nauwkeurig geïntegreerde ledkoplampen, die standaard zijn op alle versies.

 

HET EXTERIEUR IN DETAIL – DESIGN EN AFMETINGEN

Het Volkswagen-design laat er geen twijfel over bestaan: dit is een rasechte Amarok. En toch werd elke millimeter van de pick-up opnieuw uitgedacht, gedefinieerd en ontworpen. De afmetingen alleen al bevestigen dat de allrounder tot in het detail werd ontwikkeld: met zijn lengte van 5.350 millimeter is de nieuwe Amarok 96 millimeter langer dan zijn voorganger. Ook groeide de wielbasis met 173 millimeter (tot 3.270 millimeter), wat zich in extra interieurruimte vertaalt. En aangezien de wielbasis van de pick-up sterker groeide dan zijn totale lengte, werden de koetswerkoverhangen korter. Het nieuwe model is 1.910 millimeter breed (2.204 millimeter inclusief buitenspiegels) en in vergelijking met de vorige generatie nam de nuttige koetswerkbreedte toe. Naargelang de gekozen velg-bandcombinatie is de Amarok tot 1.880 millimeter hoog.

Charismatisch Volkswagen-design

Het koetswerk van Volkswagens nieuwe pick-up ademt een uitzonderlijke kracht. “Voor de nieuwe generatie hebben we het archetypische design van de Amarok ingrijpend gewijzigd. Hij oogt ontegensprekelijk expressiever en indrukwekkender”, vat Albert Kirzinger, Head of Design bij Volkswagen Bedrijfsvoertuigen het resultaat samen.

Perfect geconnecteerd en intuïtief in gebruik

Volkswagen Bedrijfsvoertuigen heeft de nieuwe Amarok een systematisch functioneel en hoogwaardig interieurconcept gegeven. Eigenschappen zijn onder meer de digitale 8-duimsinstrumenten (Digital Cockpit, volledig digitaal, 12 duim op de versie Style en hoger) en een hypermodern infotainmentsysteem met een scherm in tabletformaat (standaard 10 duim, 12 duim op Style en hoger). Steeds inbegrepen in deze systemen: Android Auto (Google) en CarPlay (Apple) om smartphone-apps weer te geven op het infotainmentsysteem van het voertuig, mobiele online diensten van Volkswagen en twee USB-poorten. Typisch voor Volkswagen Bedrijfsvoertuigen: de vanzelfsprekende bedieningselementen, van het standaard multifunctionele Volkswagen-stuurwiel tot en met het sleutelloze instap- en startsysteem of de elektrische parkeerrem voor de vierwielaangedreven versies (Life en hoger). De Amarok Aventura beschikt ook standaard over een hoogwaardig audiosysteem van Harman Kardon.

Multifunctionele en ruime laadbak

Achter de cabine (DoubleCab-versie) schuilt een 1.544 millimeter lange en 1.224 millimeter brede laadbak. De maximale breedte tussen de wielkasten bedraagt 1.206 millimeter, waardoor Europaletten (1.200 x 800) in de breedte kunnen worden geplaatst. De laadbak van de Amarok met enkele cabine is 2.305 millimeter lang en 1.224 millimeter breed en kan dus twee in de breedte geplaatste Europaletten vervoeren. De hoogte bedraagt 529 millimeter voor alle versies. Paletten en andere voorwerpen kunnen in de laadbak worden vastgezet met robuuste sjorringen met een trekbelasting tot 500 kilogram per stuk. De specificatieafhankelijke maximale laadcapaciteit tot 1,16 ton kan dus volledig benut en beveiligd worden.

 

MOTOREN, VERSNELLINGSBAKKEN, VIERWIELAANDRIJVING – TDI, TSI, 4MOTION

Bij zijn lancering zal de Amarok naargelang de markt keuze bieden uit vier efficiënte turbodiesels (TDI) en een turbobenzinemotor (TSI). In verscheidene landen – zoals de Europese markten – zullen alle versies standaard worden uitgerust met de 4MOTION-vierwielaandrijving.

UITRUSTING – AMAROK, LIFE, STYLE, AVENTURA

 

De nieuwe Amarok zal in België worden aangeboden in vier uitrustingsniveaus. De basisversie is de Amarok, en daarboven staan de uitvoeringen Life en Style. Helemaal bovenaan het gamma staat de Aventura (hoogwaardige uitrusting, gericht op weggebruik).

Zes intelligente rijhulpprofielen staan de bestuurder bij

De bestuurder kan zich laten bijstaan door niet minder dan zes verschillende, intelligente rijhulpprofielen, waardoor de Amarok nog moeitelozer rijdt. Naargelang de uitrustingsversie zijn die profielen Normal, Eco, Slippery (glad), Snow/Sand (sneeuw/zand), Mud/Rut (modder/sporen) en Tow/Haul (slepen). Daarmee kan de Amarok nagenoeg elke uitdaging aan die hij in zijn dagelijkse pick-upleven tegenkomt.

 

ACCESSOIRES – OP MAAT GEMAAKTE DETAILOPLOSSINGEN

 

De Amarok kan nog verder worden gepersonaliseerd met een brede waaier aan accessoires. Het gamma omvat diverse velg-bandcombinaties, zoals de lichtmetalen 21-duimsvelgen Varberg (bandenmaat: 275/45) en – voor het eerst af fabriek leverbare – terreinbanden (tot 18 duim). Daarnaast omvat het gamma specifieke pick-upaccessoires, waarmee de Amarok kan worden afgestemd op vrijetijdsactiviteiten, lange ritten en dagelijks werk. Dat geldt in de eerste plaats bovenop het dak: dankzij een specifieke dakbelasting van 350 kilogram omvat de accessoirelijst voor het eerst een daktent voor vier personen, die kan worden opgesteld op het draagsysteem van de pick-up.