De federale overheid wil de vloot van Belgische bedrijven vergroenen door de herziening van de belastingvoordelen. Beslissing: voertuigen met een verbrandingsmotor (inclusief plug-inhybrides) besteld vanaf 2026 zijn niet langer vrijgesteld zijn van belastingen. Het belastingvrije tarief van dergelijke voertuigen besteld vanaf 1 juli 2023 zal geleidelijk dalen tot 0%.

Geen veranderingen tot 30 juni 2023

Je bent echter gerust tot 1 juli 2023. Pas dan treden de nieuwe regels in werking. Dit betekent dat auto's die je voor 30 juni 2023 besteld hebt nog niet in aanmerking komen voor de nieuwe fiscale regels. Zolang je de auto in kwestie gebruikt, is hij nog steeds belastingvrij volgens de formule die geldt voor elke andere auto die je vandaag bezit.

Er is geen reden om het bestellen van een auto met diesel- of benzinemotor uit te stellen. Zolang je voor 1 juli 2023 bestelt, blijven de fiscale voordelen hetzelfde. Elektrische auto's zijn vandaag al 100% aftrekbaar, dus dat is ook vandaag al een goede keuze.

Als je vanaf 1 juli 2023 een diesel, benzine, plug-in hybride of een andere niet-volledig elektrische auto bestelt, neemt de aantrekkelijkheid van de belasting versneld af. De aftrekbaarheid voor deze auto's daalt met 25 procent per jaar. Daarom zijn niet-elektrische voertuigen die u bestelt vanaf 1 juli 2023 na maximaal vier jaar gebruik niet meer fiscaal aftrekbaar.

Bijzondere regeling voor plug-in hybride vanaf 1 januari 2023

Er is een extra wijziging aan de plug-in hybride. Volgens de huidige regels zijn brandstofkosten fiscaal aftrekbaar met hetzelfde percentage als de auto zelf. Voor bestellingen vanaf 1 januari 2023 zal dit niet meer het geval zijn. De plug-in hybride zelf behoudt zijn huidige belastingaftrek, maar de brandstofkosten (benzine of diesel) worden vanaf die datum slechts met 50% verlaagd.

Enkel de besteldatum telt

De overheid kijkt voor het ingaan van de nieuwe regels altijd naar de besteldatum, dus niet naar de leverings- of inschrijvingsdatum. Het volstaat dan ook dat de bestelbon voor de aankoop of het leasecontract ten laatste op 30 juni 2023 ondertekend is om van de huidige regels te blijven genieten. Voor plug-in hybrides is de uiterste besteldatum 31 december 2022 als je ook nog van de (quasi) volledige aftrek van de brandstofkosten wil kunnen genieten.

Uw nieuwe bedrijfswagen kiezen?

Ben je op zoek naar een nieuwe bedrijfswagen en weet je niet als je bedrijfswagen volledig elektrisch, benzine, diesel of hybride moet zijn? Kies voor de fiscaal interessantste bedrijfswagen in ons aanbod. Wees gerust, iedere wagen is de juiste keuze dankzij onze professionele begeleiding.

Op zoek naar een bedrijfswagen?
Graag persoonlijke begeleiding?