Audi

Krachtige 2.0 TFSI-motor met 228 kW (310 pk) vermogen en 400 Nm koppel

  • Zeventraps S tronic, S-specifieke sportophanging en quattro-vierwielaandrijving standaard

  • Op de bestuurder gerichte cockpit, technologie uit de hogere segmenten

  • Special edition in Python Yellow of Tango Red met exclusieve elementen

Een dikke 20 jaar geleden richtte Audi het sportieve compacte premiumsegment op met de eerste S3. Vandaag stelt het merk de nieuwe generatie voor: een S3 Sportback en een S3 Berline. Zijn 2.0 TFSI-motor ontwikkelt 228 kW (310 pk) aan vermogen en 400 Nm aan koppel. Beide modellen (S3 Sportback: Gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 7,4; Gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 170–169; S3 Berline: Gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 7,3–7,2; Gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 166–165) trekken van 0 naar 100 km/u op in 4,8 seconden. Een zeventraps S tronic, de quattro-aandrijving met intelligente sturing en een S-specifieke sportophanging met optioneel adaptieve schokdemping brengen de kracht moeiteloos op de weg over. Een waaier aan nieuwe elementen – waaronder het bedieningsconcept, het infotainment en de rijhulpsystemen – ronden het hightechkarakter van de S3-modellen af.

Kenmerkend design en verlichting

De nieuwe S3-versies tonen hun dynamische inborst van bij de eerste aanblik. Het front wordt gedomineerd door de Singleframe met zijn grote radiatorrooster met ruitpatroon en indrukwekkende luchtinlaten terwijl de buitenspiegelkappen een glanzende aluminiumlook hebben. De schouder van het koetswerk loopt in een krachtige lijn van de koplampen tot de achterlichten. De zones eronder zijn hol, een nieuw element van Audi’s design dat een sterkere nadruk legt op de wielkasten.

De nieuwe S3 Sportback en S3 Berline kunnen als optie worden uitgerust met led-matrixkoplampen. Hun digitale dagrijlicht bestaat uit een pixelrij van 15 ledsegmenten, waarvan er tien twee verticale lijnen vormen. Achteraan accentueren de brede diffuser en de vier uitlaatpijpen de sportieve look.

Krachtige aandrijving

Met 228 kW (310 pk) aan vermogen en 400 Nm aan koppel worden de nieuwe S3-modellen aangedreven door de 2.0 TFSI-motor (S3 Sportback: Gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 7,4; Gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 170–169; S3 Berline: Gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km: 7,3–7,2; Gecombineerde CO2-uitstoot in g/km: 166–165). Hightechelementen zoals het Audi valvelift system (AVS), dat de kleplifthoogte aanpast, maken dat de verbrandingskamers goed worden gevuld, terwijl de warmtehuishouding helpt om een grote efficiëntie te verzekeren. Beide modellen accelereren van 0 naar 100 km/u in 4,8 seconden op hun weg naar een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. De bestuurder kan het standaard Audi drive select-systeem gebruiken om de klank van de krachtige turboviercilinder nog scherper te maken.

Genereus ruimteconcept

In vergelijking met de vorige generatie zijn de nieuwe S3-modellen groter geworden: de Sportback en de Berline zijn respectievelijk 3 en 4 centimeter langer en ze zijn allebei drie centimeter breder.

De vijfdeursversie is nu 4,35 meter lang, de vierdeurs is 4,50 meter lang. Op een paar minimale verschillen na zijn de breedte (1,82 meter), hoogte (1,43 meter) en wielbasis (2,63 meter) identiek voor beide versies. Het interieur biedt wat meer schouder- en elleboogruimte. De bagageruimte van de S3 Sportback bevat 325 tot 1.145 liter in functie van de positie van de achterbank, terwijl de Berline een inhoud biedt van 370 liter.

Sportief interieur

Het opvallend sportieve design van de nieuwe S3-modellen gaat verder aan de binnenkant, met de nieuwe, compacte pook voor de zeventraps S tronic en de decoratieve aluminium of koolstofvezel decoratiestukken, waarvan het design verwijst naar de uitsnijding van de koplampen. De cockpit is naar de bestuurder gericht. De onderscheidende ventilatieroosters vormen één geheel met de kap van het dashboard en benadrukken zo het sportieve karakter. Een 10,25-duims digitaal scherm is standaard. Als optie kan voor de Audi virtual cockpit en zijn ‘plus’-versie worden gekozen. Die hebben allebei een diameter van 12,3 duim, waarbij de laatste ook nog eens drie verschillende schermen toont. Het optionele sfeerverlichtingspack plus biedt gerichte lichteffecten in het donker. De sportstoelen zijn nieuw ontwikkeld en hun standaard bekleding, geaccentueerd door stijlvolle contrasterende stiknaden, is grotendeels gemaakt van gerecycleerde PET-flessen.

In het midden van het dashboard zit een 10,1-duims aanraakscherm ingebed in een groot zwart paneel. Het herkent handgeschreven letters en biedt akoestische feedback. Een aanvullend bedieningsniveau voor het infotainment is de spraaksturing, die standaard natuurlijke taal gebruikt. Audi biedt als optie ook nog een head-updisplay.

Een nieuwe generatie infotainment

Het MMI-bedieningsconcept van de nieuwe S3-versies wordt geruggesteund door de derde generatie van het modulaire infotainmentplatform MIB 3. De rekenkracht ervan is tien keer groter dan die van zijn voorganger en het voert alle taken rond connectiviteit uit met LTE Advanced Speed, terwijl het bovendien een geïntegreerde wifi-hotspot biedt. De routegeleiding is flexibel en accuraat. De navigatie biedt voorspellingen rond de ontwikkeling van de verkeerssituatie, satellietbeelden van Google Earth in hoge resolutie en informatie over de verkeersdoorstroming. Persoonlijke instellingen zoals regelmatig gekozen bestemmingen of voorkeuren voor de klimaatregeling kunnen in tot zes gebruikersprofielen worden opgeslagen.

De Audi connect onlinediensten omvatten ook car-to-X-diensten, die helpen bij het vinden van parkeerplekken langs de weg of die de bestuurder ondersteunen om op de groene golf te surfen door met de verkeerslichten te communiceren in steden als Düsseldorf en Ingolstadt. Connectiviteit tussen de nieuwe Audi S3 en de smartphone van zijn gebruiker is gratis via de myAudi-app, net zoals Apple CarPlay, Android Auto en de Audi phone box, die de telefoon verbindt met de antenne van de wagen en hem inductief oplaadt.

Een ander element is de Audi connect key, waarmee de klant de auto kan vergrendelen, ontgrendelen en starten via een Android-smartphone. Voor Hifi-fans biedt het Bang & Olufsen premium sound system met 3D-sound een bijzonder ruimtelijk klanklandschap.

Behulpzame rijhulpsystemen

Ook de rijhulpsystemen in de nieuwe S3-modellen demonstreren Audi’s technische expertise. Audi pre sense front, swerve assist met turn assist en lane departure warning kunnen allemaal potentiële ongevallen voorkomen en zijn standaard gemonteerd. Verdere rijhulpsystemen zoals lane change warning en exit warning of cross-traffic assist en park assist zijn als optie verkrijgbaar. De adaptieve snelheidsregelaar ondersteunt bij begeleiding in de lengte en zijdelings. Hij houdt de snelheid en de afstand tot voorliggers aan en ondersteunt bij het volgen van de rijstrook met zachte interventies op de besturing. De efficiency assist ondersteunt een zuinige rijstijl.

 

Meer informatie

Foto 1 / 1