Het is weer zover. Doordat de dagen beginnen te korten en de temperaturen dalen, is het tijd voor uw jaarlijkse trip naar de bandencentrale. Maar is het wel nodig om winterbanden te plaatsen, nu we de afgelopen jaren geen echte winter meer hebben gehad?

 

Het antwoord hierop is uiteraard: ja. Voor velen is dit een automatisme, voor anderen is dit een absuriditeit. Waarom het precies toch nodig is, dat verduidelijken we in dit artikel.

 

Mijn banden zijn zo goed als nieuw. Waarom moet ik ze vervangen in de winter?

 

Velen denken dat ze met relatief nieuwe banden geen schrik moeten hebben van gladde wegen in de winter. Ze hebben ongelijk.

 

Wat telt is niet zozeer de toestand van de weg, maar wel de temperatuur. Onder de 7°C verliest rubber van zomerbanden namelijk een deel van zijn soepelheid. Resultaat: het risico op aquaplaning wordt groter bij ijzel, regen of sneeuw en uw remafstand wordt langer. Wist u dat met winterbanden uw remafstand tot -20% korter is? Tegen 50 km/u op een nat wegdek betekent dat een verschil van meer dan 10 meter.

 

U kan dus best van banden wisselen voor de grote koude eraan komt. Winterbanden hebben niet alleen andere groeven en lamellen, door de aangepaste samenstelling blijft hun rubber ook langer soepel. Dankzij hun vorm en de specifieke groeven wordt het water sneller afgevoerd, kan vuil niet samenklonteren en wordt compacte of smeltende sneeuw efficiënter weggewerkt. Daardoor hebben ze ook meer grip op ijs.

 

Elk type winterband biedt andere voordelen. Hoe maak ik de beste keuze? 

 

Elke band combineert verschillende eigenschappen en iedere fabrikant legt daarbij zijn eigen accenten. Bijvoorbeeld maximale grip voor sportief rijgedrag, of minder rolweerstand voor een lager verbruik, of een optimale afvoer van regenwater, enzovoort. Kies voor de band die het beste past bij uw situatie en uw wagen. En aarzel zeker niet om advies te vragen aan uw garagist. 

 

Ik zag dat er ook all-seasonbanden bestaan. Is dat niet de eenvoudigste oplossing?

 

Iedere band heeft zijn karakteristieken: zijn basisstructuur, het contactoppervlak, de samenstelling van het rubber en zijn verhoudingen. Een all-seasonband is het resultaat van compromissen. Dat betekent ook minder sterke prestaties. Dus voor een optimale veiligheid voor uzelf en wie u liefhebt is het aangeraden voor elk seizoen de aangepaste band te gebruiken.

 

Wat is een "winterwielenkit"? 

 

Een handige oplossing. Uw 4 winterbanden zijn al op de velgen geplaatst. Zo kunnen ze in 20 minuten vervangen worden. Uw zomerbanden blijven op hun velgen en worden bewaard tot de eerste lentedagen. Een complete winter- en zomerwielenkit voorkomt slijtage en betekent grote tijdwinst voor u bij de montage.

 

Wat doe ik met mijn zomerbanden?

 

Behandel ze met zorg. Rijden met zomerbanden in de winter doet ze sneller slijten. Wilt u hun levensduur verlengen, gebruik ze dan alleen in het seizoen waarvoor ze bedoeld zijn: de zomer. Leg ze plat in de winter, zo behouden ze hun vorm. Liefst op een donkere, droge, goed verluchte plaats. Ook uw verdeler kan ze voor u bewaren. 

 

Waar kan ik mijn banden laten vervangen?

 

Vertrouw op uw specialist: hij beschikt over het juiste materiaal en het gereedschap dat is afgestemd op uw auto. Zijn monteurs worden continu bijgeschoold. Ze kennen het model van uw wagen en weten precies welke banden geschikt zijn.